Geëxpandeerde kurk
 

Met de groeiende vraag naar wijn wenden meer wijnproducenten en consumenten zich tot een nieuw type kurk dat de levensduur van wijn belooft te verlengen. De wetenschap achter de voordelen van het gebruik van geëxpandeerde kurk is heel eenvoudig. De nectar in de druif blijft beschermd tegen zuurstof en andere schadelijke elementen door uit te zetten wanneer een bepaalde druk wordt bereikt. Dit proces heet autocurken en is aanwezig in alle vormen van kurk. Geëxpandeerde kurk (kurk onder druk) wordt al duizenden jaren gebruikt door wijnmakers over de hele wereld als vervanging voor synthetische stoppen of houten kurken. In wezen is het een soort sluiting die soortgelijke kwaliteiten biedt – afdichting, stabiliteit, waterbestendigheid en een langere houdbaarheid. Kurk, en vooral geëxpandeerde kurk is ideaal als isolatiemateriaal.

Wat is geëxpandeerde kurk?

Geëxpandeerde kurk is een type kurk dat is samengesteld uit een rubberen polymeer en een natuurlijke kurkstof genaamd "chitosan". Deze synthetische kurk wordt gecombineerd met natuurlijke latex om een waterbestendige en stabiele wijnkurk te produceren die ontworpen is om tientallen jaren mee te gaan. Deze synthetische kurk wordt niet gemaakt van kurken, zoals het woord "geëxpandeerd" doet vermoeden. In plaats daarvan worden synthetische en natuurlijke stoffen gemengd tot een soort kurk die net als natuurkurk wijn kan vasthouden.

Hoe onderhoud je een geëxpandeerde kurk?

Geëxpandeerde kurken kunnen worden bewaard door ze weg te houden van zonlicht, hitte, vochtigheid en zuurstof. Voor een optimale bewaring bewaart u de kurk op een donkere, koele plaats, zoals een kast. Houd de kurk ook uit de buurt van voedingsmiddelen die geuren kunnen verspreiden en van voedingsmiddelen die schimmelvorming kunnen veroorzaken. Om uw kurk te behouden, moet u hem binnen een jaar na opening gebruiken, of hem aan een familielid geven dat hem kan gebruiken.

Waarom u een Expanded Cork Closure moet gebruiken

Een geëxpandeerde kurk is een uitstekende manier om wijn langer vers te houden. Dit komt omdat de synthetische kurk ontworpen is om zuurstof en andere schadelijke elementen buiten te houden, waardoor het ideaal is om wijn te bewaren. Omdat hij niet van natuurlijke kurk is gemaakt, zal de smaak van de wijn helemaal niet afnemen. Hij blijft net zo vers als wanneer u hem met natuurkurk had afgesloten.

Conclusie

Geëxpandeerde kurk heeft een lange weg afgelegd sinds zijn oorsprong als een soort synthetische kurk. Het wordt nu geproduceerd met behulp van een synthetisch rubber en een natuurlijke kurksubstantie, en is ontworpen om tientallen jaren mee te gaan. Het is een geweldig alternatief voor natuurkurk, omdat het niet reageert met metalen of plastic wijnflessen, zuurstof en andere schadelijke elementen buiten houdt, en geen deuken in de fles veroorzaakt. Deze kurk is ook zeer duurzaam en zal niet uit elkaar vallen.